Cabernet Sauvignon – nepochybne kráľ červených vín. Nádherná červená odroda ktorá vznikla (pravdepodobne) skrížením odrôd Sauvignon blanc a Cabernet franc. Tvorí základ tých najväčších a najlepších vín sveta – legendárnych vín z Bordeaux ako napríklad Chateau Latour, Chateau Margaux, či Chateau Lafite...
Vína odrody Cabernet Sauvignon sú krásnej rubínovo-červenej farby, bohaté na tanín, majú skvelú a výraznú chuť i arómu a sú priam predurčené na dozrievanie v drevených sudoch. Chuť i vôňa často obsahujú tóny čiernych ríbezlí, fialiek, ale aj dreva a tabaku. Cabernet Sauvignon má svoju nespornú noblesu, šarm a eleganciu. Má príjemný odrodový charakter, je pekne korenisté, s vyšším obsahom kyselín. Vo vôni môžeme objaviť tóny čerešní i sliviek, ale aj čierne korenie, fialky a jemný aníz. V chuti sa Cabernet Sauvignon prezentuje mäkkou trieslovinkou, v náznakoch pomletým čiernym korenín s čokoládovo – bylinou dochuťou.
Cabernet Sauvignon potrebuje dozrievať vo fľaši 2 – 5 rokov, vína z dobrých ročníkov s potenciálom je dobré nechať dozrievať aj 5 až 10 rokov.
Cabernet Sauvignon odporúčame podávať pri teplote 16 až 18° C. Vína tejto odrody sú ideálne k špecialitám z diviny, k plesňovým syrom, steakom, biftekom, hovädziemu a bravčovému mäsu. Odporúčame vyskúšať aj ku kačici či husi.