Rizling rýnsky je jedna z najlepších, najpopulárnejších a najrozšírenejších bielych odrôd. Predpokladá sa, že pochádza z územia dnešného Nemecka, konkrétne z údolia rieky Rýn. V Štátnej odrodovej knihe Slovenskej republiky je odroda zapísaná od roku 1941.
Typický Rizling rýnsky má svetlú zelenožltú farbu, s pribúdajúcou zrelosťou získava zlatisté až jantárové odtiene. Rizling rýnsky je víno širokej škály vôní a chutí v závislosti od pôdy i ročníka. Nájdeme v ňom korenisté, minerálne, zemité tóny, ale aj kvetinové tóny a tóny ovocných plodov. Typická vôňa je po lipových a lúčnych kvetoch. Môže byť aj muškátová a broskyňová. Chuť je svieža, zrelá, príjemne korenistá, vo vôni i v chuti s náznakmi broskyne, jablka, citrusu a marhule i ananásu. V širokom spektre chutí i vôní môžete nájsť med, marcipán, mandle, hrozienka, minerálne tóny i lipový kvet. V chuti je možné vnímať pikantnú kyselinku s delikátnou aromatikou, ktorá zaujme nevtieravým ale dlhotrvajúcim vnemom.
Rizling rýnsky je ideálnym vínom na archiváciu, fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí 1 až 5 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Rizling rýnsky je vhodný k studeným predjedlám, mäsitým jedlám, k jemným syrom, hydine, rybám, predovšetkým sladkovodným i k k zeleninovým špecialitám. Vo všeobecnosti platí, že sladké výbery sú vhodné k dezertom, kabinety k studeným predkrmom a teľaciemu mäsu a neskoré zbery k pstruhom a rybám v rôznych úpravách.