Chardonnay patrí celosvetovo k najpopulárnejším bielym odrodám, ako jediná biela odroda sa používa aj v pravých francúzskych šampanských...
Chardonnay je svojím pôvodom francúzska odroda pochádzajúca z Burgundska, ktorá vznikla samovoľným krížením odrôd Pinot noir (niektoré pramene udávajú Pinot blanc) x Heunisch. Ako samostatnú odrodu ju poznáme až od roku 1896, na Slovensku je Chardonnay zaregistrované od roku 1996.
Odroda Chardonnay poskytuje nádherné, plné a v závislosti od pôdy až krásne minerálne vína atraktívnej, iskrivej farby žltozelenkavého odtieňa s dostatkom ovocných a agátových aróm. Vyzreté vína sú obohatené o nádherné tóny medu či lieskových orechov. Vo vôni Chardonnay nás príjemne prekvapí celá škála nádherných vnemov – tóny citrusového ovocia, jabĺk, hrušiek, medu, ale i ananásu či manga.
Chuť Chardonnay je plná, extraktívna, s dlhou perzistenciou – dominujú v nej ovocné a kvetinové tóny s príjemnými kyselinkami. Vďaka vyššiemu obsahu trieslovín je Chardonnay ideálne odroda pre barrikové technológie. Po ležaní v dreve sa tieto vínka stávajú skutočnou delikatesou – v sudoch sa menia na nádherné, plné až smotanové vína s typickými chuťami a vôňami, ktoré pripomínajú až teplý, krásne opečený chlieb s čerstvým maslom so zmyselnou až omamnou vôňou vanilky a dubu. Vo vyzretých vínach – zvlášť tých z Burgundska môžu byť tieto dojmy obohatené aj o príjemné tóny vlašských, či lieskových orechov.
Chardonnay dosahuje fľašovú zrelosť 2 až 5 rokov. Odporúčame podávať pri teplote 10 – 12° C. Chardonnay je odroda ktorá sa hodí k mnohým jedlám, predovšetkým však k morským rybám, ku kuraciemu mäsu a k hydine, k zeleninovým jedlám a šalátom ako aj k cestovinám. Zrelé vína môžete pokojne odskúšať aj k výraznejším jedlám z diviny, paštétam či údenému mäsu.