Tramín červený je typickou odrodou v severných vinohradníckych oblastiach Európy, ale pestuje sa aj v Kanade, USA, Novom Zélande, Juhoafrickej republike a v Austrálii. Na Slovensku je Tramín červený oficiálne uznanou odrodou od roku 1941.
Názov Tramín je odvodený od názvu talianskej obce Tramin/ Termen. Tramín červený nie je pôvodom z tejto obce, ale chýr o skvelých vínach z Tramínu (obce) sa šíril Európou už od 13 storočia. Toto využili v pestovatelia viniča v údolí rieky Rýn a najpestovanejšiu odrodu ich regiónu pomenovali Traminer.
Tramín červený je víno zlatožltej farby s jasnými zlatistými odleskami, vyšším obsahom glycerolu a krásnou arómou muškátov a ruží, ale aj exotického ovocia – manga či papáje. Chuť tramínu je plná, robustná, korenistá a extraktívna. Víno dáva v chuti jemný, ale plný, hutný a bohatý dojem, vyznačuje sa príjemnou a dlhou dochuťou.
Typický Tramín červený má nádhernú a intenzívnu chuť a vôňu. Môžeme v ňom nájsť tóny ruže, korenia, medu, hrozienok, marhúľ, tropického ovocia, ale i škorice, zázvoru, sladkého drievka, manga, bazy či grapefruitu. Možno aj preto je Tramín červený obľúbeným „dámskym“ pitím.
Tramín červený je víno odporúčané k väčšine korenistých jedál ázijskej kuchyne. Je vhodný aj ako aperitív. Snúbi sa s predjedlami, predovšetkým s paštétami a terinami. Sladké Tramíny sa hodia k zákuskom a koláčom ako i k syrom s modrou plesňou a iným ovčím a kozím syrom podávaným na záver stolovania.