Sauvignon (Sauvignon Blanc) je starobylá odroda viniča pôvodom z Francúzka zrejme z regiónu Bordeaux, alebo údolia rieky Loire. Pravdepodobne vznikla spontánnym krížením odrôd Chenin Blanc a Tramín.
Sauvignon patrí medzi najväčšie a nepochybne najpopulárnejšie biele vína v Európe i v Novom svete. Ja to víno tisícich tvárí – jeho podoba závisí od terroir, ročníka, doby zberu, použitej technológie a celého radu iných činiteľov. Veľmi populárne sú vína Sauvignon s nádychom vôní, ktoré im odovzdávajú nové barikové sudy. Vína Sauvignon sú plné, výrazné, často s minerálnymi tónmi, ktoré získavajú predovšetkých z kremičitých pôd. Vína Sauvignon sú nádherne aromatické, s pôvabnými tómni žihľavy, čiernych ríbezlí až egrešov, či egrešového kompótu. Úžasné Sauvignony dobrých ročníkov Vás ohromia nádhernou vôňou zrelých broskýň či muškátovými tónmi.
Sauvignon je skvelé víno zelenožltej svetlej farby, intenzívne aromatické, svieže, s príjemnými kyselinkami, dlhou dochuťou a s celým spektrom nádherných chutí a vôní. V Sauvignone môžeme nájsť popri tónoch žihľavy, čiernych ríbezlí, egrešu či broskyne aj atraktívne tóny kiwi, nektariniek, melónu a u sladkých vín aj ananás, med, mango a tropické ovocie.
Priam legendárne (a to oprávnene) sú Sauvignony z Nového Zélandu, predovšetkým z povestnej vinárskej oblasti Marlborough.
Sauvignon sa skvele hodí k studeným predkrmom i ako aperitív. Odporúča sa podávať k cestovinám, k varenej šunke, bielym mäsám so smotanovými omáčkami a k rybám.